Hizmetlerimiz

Zeka Testleri

Zeka kavramı, beynin öğrenme, anlama, kavrama, soyut düşünme, ilişkilendirme, problem çözme gibi birçok zihinsel işlevin tümüne verilen isimdir. Bireyin zeka derecesi yaşamını nasıl sürdürdüğüne dolaylı yoldan etki ederken, özellikle bazı problemleri neden yaşadığı hakkında da bilgi vermektedir.

Özellikle çocukluk döneminde zeka ilgili alanlar değerlendirilirken; okul ve öğrenme performansı hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Çocuğun zeka puanı ve alt ölçeklerde gösterdiği performans değerlendirilerek zihinsel öğrenme yöntemi anlaşılabilir. Bu da eğitim sürecine yön verme açısından değerlidir. Kavramlar ve algılar yardımıyla soyut ya da somut nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme, muhakeme etme ve bu zihinsel işlevleri uyumlu şekilde bir amaca yönelik olarak kullanabilmeyi de içeren zeka çok çeşitli kavramlardan oluşmasına rağmen en çok zeka testi sonucuna göre değerlendirilir. Özellikle çocuk - ergen psikiyatristleri tarafından istenen Zeka Testleri yaygın amaçlarla kullanılmaktadır.

Uzun süreli araştırma sonuçları sonucunda geliştirilen Zeka testleri; sonuçları son derece objektif şekilde değerlendirilen güvenirliği oldukça yüksek testlerdir.  

***Uygulanması ve sonuçlarının değerlendirilmesi özel uzmanlık gerektiren zeka testleri merkezimizde uygulanmaktadır.***


  • WISC IV (Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV)
    WISC-4 adıyla bilinen Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği, WISC-R testinin günümüze uyarlanmış halidir. Türkiye’deki norm çalışmaları 2013 yılında tamamlanmış ve bugün en yaygın, en kapsamlı ve en güvenilir zeka testidir.

    Uzun soluklu bir eğitim süreci olan WISC-4 Zeka Testinin eğitimlerini Türk Psikologlar Derneği vermektedir. Sadece Psikoloji bölüm mezunlarının aldığı bu eğitimi ancak TPD tarafından verilmiş eğitimi alanlar ve sayıları az olan uzmanlar ancak uygulayabilir.

    6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay arasındaki çocukların zihinsel becerilerini ölçmek için kullanılmaktadır. Ayrıca test zekâ düzeyinin yanı sıra çocuğun güçlü ve zayıf zihinsel becerileri hakkında da ipuçları sunar. Bu güçlü ve zayıf zihinsel yeteneklerin keşfedilmesiyle birlikte güçlü becerileri daha ileriye taşıyabilmek veya zayıf becerileri desteklemek mümkün olabilmektedir. Bu sayede çocuğun geliştirilmesi gereken zayıf zihinsel becerilere yönelik uygun destek programlarının vakit kaybetmeden hazırlanması sağlanabilir.

    WISC-IV, zihinsel beceri kümesine dağılmış olan 10 temel ve 5 yedek olmak üzere toplam 15 alt testten oluşmaktadır. Her çocuk için önerilen uygulama 10 temel alt testin tamamıdır. Tahmini uygulama süresi çocuğun çalışma hızına bağlı olarak 90 ila 120 dakika arasında değişmektedir.

    WISC-IV testi genellikle psikiyatrist tarafından tanıya yardımcı olarak talep edilir. Test uygulaması uygulayıcı uzman tarafından gerçekleştirilir. Uygulama öncesi çocuk hakkında bilgi almak amacıyla çocuğun ailesi ile görüşme yapılır ve çocuğun fiziksel ve ruhsal gelişimi, aile hayatı, okul süreci, testin kim tarafından ve ne amaçla istendi gibi bilgiler edinilir. Test uygulaması sadece çocuk ile uygulanır, test raporu istenilen kişi veya kuruma kapalı zarfta iletilir.

  • CAS Testi (Cognitive Assesment System)

    CAS Testi nedir?

    CAS (Bilişsel Değerlendirme Sistemi) testi, 5-17 yaş arası bireylerin planlama becerilerini ve dikkat süreçlerini değerlendirmek için geliştirilmiştir. Amaç, okul çağındaki çocukların bilişsel süreçlerdeki yeterliliğini ve düzeyini belirlemektir. CAS ayrıca dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, öğrenme güçlüğü, zihinsel engellilik, travmatik beyin hasarını değerlendirmek için de kullanılır. Testin uygulanması bireyin performans durumuna göre ortalama 1-2 saat sürer.

    Her insan ve her çocuk farklı şekillerde öğrenme kabiliyetine sahiptir. Bu farklılık, çocuklar ve gençler için en çok ortak öğrenme alanı olan okullarda ortaya çıkmaktadır. Farklı şekillerde öğrenen çocukların öğrenme süreçleri ve süreleri de değişmektedir. Öğrenmeyi bozucu faktörleri tespit etmek ve doğru müdahalede bulunmak açısından bu test oldukça işlevsel veriler sunmaktadır.  Güçlü yönleri doğrultusunda çocuğu yönlendirme ve zayıf yönleri doğrultusunda da çocuğu desteklemek oldukça önem taşımaktadır.

    CAS Testi hangi durumlarda kullanılmaktadır?
    • Üstün zekalıların tespiti
    • Öğrenme güçlüğünün tespiti
    • Dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin tespiti
    • Zihinsel engeli olan çocukların tespiti
    • Travmatik beyin hasarı olan çocukların tespiti
    • Ciddi duygusal bozuklukları olan çocukların tespiti
    • Planlama problemleri olan çocukların tespiti

***CAS Testinin uygulanması ve sonuçlarının değerlendirilmesi özel bir eğitim gerektirmektedir ve CAS testi merkezimizde uygulanmaktadır.***